6 mei 2020

Dit doet Vrendle met de zeven meest voorkomende angsten

In 2015 is Vrendle begonnen met het ontwikkelen van Virtual Reality Exposure Therapy (VRET). Na vijf jaar ontwikkelen is er een bibliotheek ontstaan met meer dan 140 behandelingen. Welke angsten zijn er nu al te behandelen met Virtual Reality? En welke staan in de Vrendle bibliotheek? 

Angst voor de dokter

Top zeven angsten in combinatie met Vrendle

Aan de hand van deze zeven angsten van Kindt Clinics beschrijven wij welke VR behandeling hieraan kan bijdragen en of deze beschikbaar is in de Vrendle bibliotheek. 

 1. Spinnen (Arachnofobie)
  Angst voor spinnen is de meest voorkomende angst in Nederland. Vrendle heeft hier (nog) geen VR-therapie voor ontwikkeld, maar dit staat nog hoog op onze to-do-lijst. Ook insecten staan hoog op de lijst met angsten, net als andere dieren, zoals: honden, vogels, koeien en paarden. Voor deze vier diersoorten staat wel een VR-therapie in de Vrendle bibliotheek. Leer in een aantal VR-trainingen geleidelijk aan om te gaan met de angst. 
 2. Vliegangst (Aviofobie)
  Een op de zeven nederlanders heeft last van vliegangst. De angst die hierbij gecombineerd wordt heeft te maken met de hoogte, de kleine ruimtes en herinneringen aan vliegrampen. Vrendle heeft hier geen specifieke training voor. Wel biedt de Vrendle bibliotheek vliegtuigen (straaljagers) spotten. Deze VR-training is in opdracht gemaakt voor iemand die angst heeft voor overvliegende vliegtuigen en het harde geluid.
 3. Angst voor kleine ruimtes (Claustrofobie)
  Claustrofobie is een veel voorkomende angst waar iemand ook dagelijks mee te maken kan hebben. Denk aan liften, toiletten, maar ook een MRI-scanner in het ziekenhuis. Het gaat vaak om een plek waar je niet makkelijk kan ontsnappen. Vrendle heeft een reeks aan VR-trainingen gemaakt gespecialiseerd op claustrofobie. De beelden zijn opgenomen in een hotel. In het toilet, de lift en in een hotelkamer. 
 4. Pleinvrees (Agorafobie) 
  Een van de eerste VR-therapieën die Vrendle heeft ontwikkeld was voor de behandeling van Pleinvrees. Onder pleinvrees vallen ook sociale fobieën, denk aan iemand aanspreken, naar een feestje gaan of de bus pakken. Mensen met pleinvrees hebben de angst om uitgelachen, bekritiseerd of afgewezen te worden. Sociale fobie is moeilijk te behandelen tenzij de angst zich beperkt tot specifieke situaties. Vrendle heeft daarom een gevarieerd aanbod voor pleinvrees en sociale fobieën.
 5. Angst voor onweer (Brontofobie) 
  Onweer en bliksem is niet alleen een angst voor kinderen, ook volwassenen kruipen onder het bed van angst. De angst zorgt ervoor dat mensen steeds de stekkers uit alle stopcontacten halen, regelmatig het weerbericht checken, brandblussers klaar hebben staan en zich erg ongemakkelijk voelen in de open lucht. Vrendle heeft al meerdere pogingen gedaan voor het opnemen van een VR-training voor onweer. Echter begint het vaak te regenen en hier kan de camera niet goed tegen. We proberen hier steeds nieuwe mogelijkheden voor om in de toekomst toch een VR-training voor onweer te kunnen aanbieden. 
 6. Hoogtevrees (Acrofobie) 
  Hoogtevrees kan opspelen op zowel grote als kleine hoogtes.. Een belangrijk kenmerk van hoogtevrees is dat iemand bang is dat de trap, brug, lift of het gebouw waar zij zich bevinden stuk zou gaan. Mensen met deze angst ontwijken balkons, bruggen, trappen en zelfs op een stoel staan. In de Vrendle bibliotheek bevinden zich een aantal VR-trainingen die multi inzetbaar zijn waaronder voor Hoogtevrees. Denk hierbij aan de beelden die gemaakt zijn voor Claustrofobie in een lift. Mocht hier meer vraag naar zijn dan kunnen wij dit eenvoudig produceren.
 7. Angst voor injecties (Trypanofobie)
  Mensen met angst voor injectie ontwijken soms huisartsen, tandartsen en andere medische behandelingen. Om zoveel mogelijk een injectie te vermijden. Met de VR-training: angst voor de dokter wordt stapsgewijs de angst voor injecties behandeld. Ook goed inzetbaar bij mensen met een LVB. 

Naast deze top zeven bestaan er natuurlijk nog veel meer angsten. In de Vrendle bibliotheek staan ook angstbehandelingen voor: autorijden, oversteken, de supermarkt, selectief mutisme, daten, smetvrees en meer. Bekijk hier alle behandelingen in de Vrendle bibliotheek.

Mis je nog een angst in dit rijtje?

Of mis je een angstbehandeling in de Vrendle bibliotheek? Laat het ons weten, wij staan open voor nieuwe VR-producties.

Naast angstbehandelingen produceert Vrendle ook empathie trainingen, waarbij je door de ogen kijkt van iemand met een specifieke ziekte of problematiek. Door dit soort belevingen wordt meer begrip en inleving opgewekt. Meer weten over empathie trainingen? Kijk bij onze behandelingen.

Wil je kennismaken met Vrendle? 

Vraag dan nu een gratis demo aan en ontdek of VR-behandelingen een aanvulling zijn voor jouw zorgverlening.

Neem contact op