Skip to main navigation Skip to main content

De impact van een VR-rondleiding op de IC

25 July 2018

Je kind moet een grote operatie ondergaan. Daarna zal hij opgenomen worden op de kinder intensive care (IC) om te herstellen en een aantal dagen goed geobserveerd te worden.

Ouder: “Het is fijn voor ons en onze dochter om op een rustig moment zo goed voorbereid te worden op de dagen die we op de kinder-IC gaan doorbrengen.”   

Uit ervaring weten we wat voor impact dat heeft op kind en ouders. Ook weten we dat een kijkje nemen op de afdeling waar je naar toe gaat een geruststellend effect heeft. Dit kan met behulp van foto’s, filmpjes of een live-rondleiding.  Zo kunnen kind en ouders  zien waar ze na de operatie opgenomen worden, wie daar werken, wat ze kunnen verwachten en kunnen ze vragen stellen. Het brengt een gesprek op gang over wat voor kind en ouders belangrijk is.

Nu hebben we in het Wilhelmina Kinderziekenhuis ook de mogelijkheid om de rondleiding virtueel, 360 graden te doen. Dit kan op elk gewenst moment en is dus makkelijker in te passen dan een live-rondleiding. Kind en ouder worden, in zes minuten,  met een VR-bril op meegenomen naar de IC en krijgen uitleg over alles wat ze zien. Sommige beelden zijn vanuit ‘liggende positie’ gefilmd waardoor het kind al kan ervaren hoe het is om daar te zijn en wakker te worden na een operatie. De rondleiding wordt gedaan door Evelien Bosch. Het is het mooie resultaat van een samenwerking van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht en Coolminds.

De VR- rondleiding wordt steeds vaker ingezet. Naast de voorbereiding aan kinderen gebruiken we het filmpje ook om verpleegkundigen, artsen en andere disciplines die op de kinder-intensive-care werken bewust te maken van beleving van kinderen.

Omdat het filmpje uitgaat van het perspectief van een kind, ervaar je als zorgverlener letterlijk hoe een kind vanuit bed naar je opkijkt. Bewust worden van je plaats en niveau bij het bed draagt bij aan een juiste bejegening en verplaatsing in de wereld van het kind.

We zijn blij met de bruikbaarheid van dit innovatieve middel omdat hiermee op diverse vlakken de kwaliteit van onze zorg verbeterd.

Namens de pedagogische zorg van afdeling Pelikaan –kinder-IC WKZ/UMCUtrecht.
Aline Kalisvaart 

Ook gebruik maken van Vrendle?

Kom met ons in contact en wij helpen jullie organisatie met het intergreren en implementeren van virtual reality. Compleet van A to Z.