Skip to main navigation Skip to main content

De toekomst van VR voor Vrendle

1 November 2017

Het is alweer een jaar geleden dat wij het blog schreven over de geschiedenis van Virtual Reality. Na een goed jaar met veel VR ontwikkelingen kijken wij alvast vooruit naar wat we kunnen verwachten in 2018.

Al enkele jaren neemt het gebruik van Virtual Reality enorm toe, al blijft het nog wat achter bij de verwachtingen van de experts. Tot zover is de prijs nog altijd de grootste belemmering. Maar daar lijkt verandering in te komen. Met de aankondiging van prijsverlagingen dit jaar en nieuwe apparaten zoals de Oculus Go wordt de kosten barrière doorbroken. 

Op technisch vlak zijn veel interessante mogelijkheden nog volop in ontwikkeling. Denk hierbij aan realistische en vrije bewegingen, ‘’sensorfied’’ VR en meer diepgang in de beelden dankzij stereoscopische camera’s.

Ontwikkelingen van hét online platform voor de gezondheidszorg

Vrendle is het Virtual Reality platform voor de zorg. Vrendle ontwikkeld content voor het online video platform en wil daarmee VR toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen. De online bibliotheek bevat inhoudelijk geproduceerde VR-content gemaakt in samenwerking met de zorgspecialisten. De techniek (vr-content) en toegankelijkheid (de bibliotheek) zijn belangrijk voor de adoptie binnen de zorgsector.

In de toekomst, hopelijk al in 2018, heb je geen telefoon of computer meer nodig om content te bekijken. Dit komt door de ontwikkeling van de door Facebook aangekondigde Oculus Go. De Oculus Go biedt nieuwe mobiele mogelijkheden. Dit maakt het comfortabeler om het apparaat te dragen en vooral ook veel flexibeler om in te gaan zetten op zorglocaties.

Om Vrendle toegankelijk te maken bij iedere behandelsetting kijken wij uit naar de komst van de Oculus Go.

Sensiks​ levert een cabine waarin al je zintuigen worden gestimuleerd voor een unieke "immersive" beleving

Beleving met alle zintuigen

Naast het dragen van een VR-bril kun je vanaf nu veel meer verwachten om een beleving te versterken. Zo levert Sensiks een cabine waarin met diverse sensaties een unieke "immersive" beleving wordt gecreëerd. Audiovisuele content wordt ondersteund door een palet aan geuren, temperatuurschommelingen, luchtverplaatsing, trillingen en licht te gebruiken om zo al je zintuigen te prikkelen. Je verplaatst je echt naar de gesimuleerde wereld. Sensiks en Vrendle werken samen om dit binnen zorginstellingen te realiseren zowel als behandeling als voor ontspanning.

Diepgang door stereoscopische pixels

Op het gebied van software zijn er ook interessante ontwikkelingen. Om 360 graden video meer als een beleving te laten voelen, kondigde Adobe het project ‘Sidewinder’ aan. Met de techniek van Sidewinder wordt het mogelijk gemaakt om (in beperkte mate) naar voren of opzij te leunen, te springen en te bukken terwijl het perspectief van het beeld mee beweegt. Dit vergroot de immersive ervaring.

Met Vrendle zitten wij altijd op de laatste technische ontwikkelingen. Wij werken graag aan het toegankelijk maken van deze techniek voor de zorg. We hebben een aantal van de ontwikkelingen belicht, hieronder staan nog een aantal relevante ontwikkelingen in de VR-wereld. Echter waren dit nog niet alle nieuwe ontwikkelingen op gebied van VR, we zullen zien wat 2018 ons allemaal te bieden heeft.


Ook gebruik maken van Vrendle?

Kom met ons in contact en wij helpen jullie organisatie met het intergreren en implementeren van virtual reality. Compleet van A to Z.