Skip to main navigation Skip to main content

Founding Father Meetup Q3 2016

14 October 2016

Het was eindelijk zover: op dinsdag 11 oktober kwamen zestien Founding Fathers voor het eerst samen. De dag stond in het teken van Virtual Reality binnen de geestelijke gezondheidszorg. We staan aan het begin van een grote doorbraak op het gebied van online zorgverlening, waar we met zijn allen een grote rol in spelen. De meetup was dus een perfect moment om gezamenlijk ons creatieve brein de vrije loop te laten voor nieuwe VR-content voor behandelingen en therapieën in de zorg! 

Aftrap

Daniël Brinckmann, één van de medeoprichters van Vrendle, trapte de dag af met een presentatie, gevolgd door een voorstelronde. Bij deze ronde kwamen meerdere Founding Fathers al snel met ideeën voor toekomstige content, die later zijn besproken in een groepssessie. Hiernaast had Vrendle een aantal sprekers uitgenodigd om kennis, meningen en ervaringen over VR binnen de zorg te delen, waaronder cognitief gedragstherapeute Petra Fokkema. Zij is werkzaam in de psychiatrische problematiek bij Reik, en onderzoekt sinds 2013 het effect van VR op angststoornissen als Agorafobie, oftewel: angst om de deur uit te gaan.

VRET in de praktijk 

Petra is één van de eerste behandelaars die Virtual Reality Exposure Therapie (VRET) al gebruikt in het werkveld. Petra over VRET: “We merken aan de resultaten die er tot nu toe zijn een daling van het spanningsniveau, meer durf door succeservaringen, vermindering in medicatie en een opheffing van vermijding van de bril.” Petra noemt een aantal belangrijke aandachtspunten: “Patiënten zijn enthousiast, maar de timing om te antwoorden blijft lastig in te schatten in de video’s. Daarom liggen er kansen in het optimaliseren van de interactie in de 360 graden video’s. Ook al functioneren de video’s op dit moment als goede vervanger van de ‘werkelijkheid’, het blijft moeilijk om representatief te zijn voor ieder zijn ‘werkelijkheid’.” Het is dus van belang om in de toekomstige content meerdere settings te filmen. Er kan bijvoorbeeld rekening gehouden worden met de verschillen tussen vervoersmaatschappijen, denk bijvoorbeeld aan de verschillende indeling van bussen.

We merken aan de resultaten die er tot nu toe zijn een daling van het spanningsniveau, meer durf door succeservaringen, vermindering in medicatie en een opheffing van vermijding.

Toekomstige onderwerpen 

Na de lunch hebben verschillende behandelaars kennis gemaakt met de therapieën die op Vrendle worden aangeboden, door de VR-bril op te zetten. Daarna hebben de Founding Fathers in gemengde groepen nagedacht over mogelijke onderwerpen voor VR-content voor Vrendle. Het lijkt erg interessant om een therapie te ontwikkelen voor agressieregulatie voor bijvoorbeeld conflictscheidingen. Hiernaast hebben meerdere zorginstellingen gedacht aan empathietraining op gebied van LVB (Lichte Verstandelijke Beperking) en autisme.

Omdat Vrendle nog volop in ontwikkeling is, is het belangrijk dat er onderzoek wordt gedaan naar de effecten van VR-therapieën. Tijdens de meetup deelde Dr. Wim Veling, werkzaam bij UMC Groningen, zijn ervaringen. Dr. Veling verricht al langere tijd onderzoek naar de werking van VR in de zorg.

De dag werd afgesloten door Birk Frankvoort. Birk is Hoofd Marketing en Product Expert van Jouw Omgeving. Dit is een veelzijdig eHealthplatform waarin cliënten zelf de regie over hun hulpverlening nemen. Vrendle wordt in de toekomst geïntegreerd in het platform van Jouw Omgeving. Birk is zelf erg enthousiast over de samenwerking tussen Vrendle en Jouw Omgeving: “Je kunt in het eHealthplatform erg goed 360 graden video’s verwerken, voor realistischere opdrachten met een nog effectiever resultaat.”