Skip to main navigation Skip to main content

Hoe Vrendle met de techniek meegroeit in de jungle van VR

31 August 2018

Opletten, zoeken, proberen en falen. Vier onderwerpen waar binnen Vrendle veel waarde aan wordt gehecht. We houden ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en zoeken constant naar verbetering. We stellen onszelf vragen over de inzetbaarheid van nieuwe brillen en systemen en tegelijk houden we inzetbaarheid hoog in het vaandel. 

De techniek wordt volwassen en bereikbaarder.

In de afgelopen jaren heeft Vrendle met verschillende systemen kennis gemaakt en zijn er behoorlijk wat ontwikkelingen doorgevoerd. Langzaam ontstaan conclusies welke vooral uit de praktijkervaring voortvloeien. En dat zien wij als een positieve ontwikkeling, ons product wordt ingezet en daar vinden behandelaren wat van. Die feedback geeft ons steeds meer inzicht in de behoeften en wensen van Vrendle-gebruikers. Aan de keerzijde zien we dat er kaders zijn, aan de kant van Vrendle en aan de kant van zorginstellingen. Daar moeten we dus tussenin gaan zitten en dat is op dit moment zoeken naar mogelijkheden.

Wie zoekt zal vinden

Met de komst van de nieuwe Oculus Go bril zien wij mogelijkheden, heel veel mogelijkheden. Deze bril is een van de eerste standalone(Geen PC of telefoon nodig) VR brillen die op grote schaal ingezet kan worden.  De VR Bril komt uit de zelfde fabriek als de Oculus Rift (waar Vrendle op dit moment gebruik van maakt). Om enkele voordelen van deze VR-bril op te noemen: geen gedoe met kabels, de beeldkwaliteit is goed, hij is makkelijk mee te nemen en heeft een zeer interessant prijskaartje. Conclusie: de techniek wordt volwassen en bereikbaarder.

Dat we het in willen gaan zetten is dus wel duidelijk, wij zijn fan. Om deze bril functioneel in te zetten moet een systeem ontwikkeld worden dat gebruiksvriendelijk is voor behandelaren. Daarnaast wordt  gewerkt aan een optie om live mee te kunnen kijken met wat de cliënt ziet, iets wat de huidige systemen van Vrendle al wel ondersteunen en waar veel waarde aan wordt gehecht. Op deze manier houdt de behandelaar de regie en kan cliënt zich compleet focussen op de VR beleving. De afstandsbediening die bij de bril wordt geleverd heeft voor dit doel geen functie en zal wellicht ook niet meer nodig zijn. Achter de schermen houden we ons bezig met hoe we dit systeem het beste kunnen inrichten, wat uiteraard tijd kost.

Vele handen maken licht werk

Ondertussen werken we door aan het produceren van content. Waar we dat zelf professioneel aanpakken met geavanceerde apparatuur, scripts en een cast zijn inmiddels ook nieuwe opties bedacht. Sinds de komst van goede 360 graden camera’s voor consumenten zijn wij van mening dat ook niet-professionele video’s bij kunnen dragen aan de Vrendle bibliotheek. De afgelopen jaren is het creëren van 360 graden video in opmars en hebben wij een partner gevonden in de GoPro Fusion, de eerste 360 graden camera van dit welbekende merk. De beeldkwaliteit van deze voldoet om prettig in een VR bril bekeken te worden waar eerder uitgebrachte 360 camera’s van dit kaliber dit nog niet konden waarmaken. Met een camera alleen ben je er nog niet en daarom hebben we een VR-video training opgezet voor alle betrokkenen van Vrendle.

In deze training behandelen we de techniek, het gebruik van de camera, geven we tips & tricks en wordt er geoefend met de GoPro Fusion. Zo kan iedereen bijdragen aan de Vrendle bibliotheek met het maken van eigen video’s!