Skip to main navigation Skip to main content

Kijlstra Ambulancegroep Fryslân pakt primeur met Virtual Reality

10 October 2016

Er is een meeslepende ambulance experience ontwikkeld in opdracht van Kijlstra Ambulancegroep Fryslân. "Hebben we een primeur te pakken?" vraagt een teamlid. Het blijft even stil en iedereen glimlacht. "Ja, dat hebben we zeker!" Kijlstra Ambulancegroep Fryslân werkt als eerste in de branche met een virtual reality ambulance experience.

Virtual Reality

Virtual Reality is een virtuele realiteit, oftewel een video-beleving die een echte gebeurtenis maximaal evenaart. Virtual Reality is daarom het beste middel om een ervaring over te brengen. Tijdens een VR-experience wordt het brein gefopt. Je denkt al vrij snel dat je daadwerkelijk in de getoonde wereld aanwezig bent. De ambulance experience die is ontwikkeld geeft je inzicht in de taken van een ambulancemedewerker en die van een centralist op de meldkamer. Sterker nog: door de meeslepende ervaring van Virtual Reality voel je jezelf een echte ambulancemedewerker. De adrenaline giert door je lijf en je staat op scherp. Je beleeft het hele proces, van de melding tot aankomst in ziekenhuis.

Breed inzetbaar

De VR-experience kan ingezet worden als training, maar draagt ook bij aan het creëren van een beleving. Naast een indrukwekkende trailer voor social media wordt de 360 graden video ingezet tijdens o.a. open dagen, demonstraties en training van medewerkers. Aan de uitgebreide versie van de 360 graden video is een VRe-learning gekoppeld, waarmee medewerkers worden getraind om zo hun handelingsvaardigheden te vergroten. De training zorgt ervoor dat alle medewerkers beter voorbereid zijn op calamiteiten. Ambulancemedewerkers op straat weten hoe ze moeten handelen tijdens lastige situaties en collega's op kantoor krijgen de kans om deze situaties ook te ervaren. Dit zorgt voor begrip, inleving en optimale samenwerking.

Roelof Kijlstra, operationeel directeur bij Kijlstra Ambulancegroep Fryslân vertelt over het doel van de ambulance experience. "Bij Kijlstra Ambulancegroep Fryslân zijn we altijd vooruitstrevend en innovatief bezig, op allerlei vlakken. Denk hierbij aan de inzet van nieuwe ambulances, nieuwe apparatuur, maar ook aan opleidingsmethodieken gericht op onze medewerkers. Dat laatste heeft vooral te maken met de noodzaak om als hulpverleners continu te trainen. We moeten scherp blijven, aangezien onze inzet van levensbelang kan zijn. En het verlenen van zorg is complex. Als hulpverlener in spoedsituaties moet je adequaat handelen en snel, maar weloverwogen beslissingen kunnen nemen. Dat vraagt om ervaring, maar ook om extra medische kennis én training.

Toen we in aanraking kwamen met Virtual Reality wisten we meteen dat we hier iets mee moesten doen. De prachtige techniek maakt het mogelijk om iets maximaal te ervaren. Door zowel een promovideo als een waardevolle VRe-learning te ontwikkelen maken wij niet alleen voor algemeen publiek inzichtelijk wat ons werk inhoudt, we zorgen ook dat onze medewerkers op maximaal niveau blijven presteren."

Wordt vervolgd:

Met Kijlstra Ambulancegroep en Meldkamer Noord-Nederland als opdrachtgever ontwikkelt Coolminds een complete VR-experience die hulpverleners traint als voorbereiding op calamiteiten. De doelstellingen zijn effectieve en efficiënte training, voorbereiding op calamiteiten en optimale samenwerking. De daaropvolgende stap is een doorvertaling naar integrale VR-trainingen voor politie, brandweer en ambulance.

Ook gebruik maken van Vrendle?

Kom met ons in contact en wij helpen jullie organisatie met het intergreren en implementeren van virtual reality. Compleet van A to Z.

Neem contact op