Skip to main navigation Skip to main content

VR Feestje voor sociale fobie

21 June 2017

Daar sta je dan, bij de voordeur. Je staat op het punt om aan te bellen, maar je aarzelt. Met een trillende vinger druk je op de deurbel. Het duurt niet lang voordat er open wordt gedaan. Je feliciteert de jarige en geeft je cadeau, maar nu moet je naar binnen. Met veel moeite stap je door de deuropening. Je hoort luid gelach en het zweet breekt je uit wanneer je steeds dichter bij de woonkamer komt. Je krijgt hartkloppingen en het wordt je echt te veel. De Virtual Reality bril gaat af en je staat weer in de rustige behandelruimte. 

Trillen, zweten en hartkloppingen

Dat niet iedereen naar een feestje durft kunnen de meeste mensen zich niet voorstellen. Maar toch zijn er mensen die het niet durven, of zelfs het huis helemaal niet meer uit durven. De angst om kritisch beoordeeld te worden door anderen weerhoudt hen ervan om dingen te doen waar mensen bij betrokken zijn. Ze zijn onzeker, bang dat anderen hen niet aardig of oninteressant vinden. Trillen, zweten, hartkloppingen of een droge keel zijn enkele van de lichamelijke klachten die iemand met een sociale fobie krijgt wanneer hij of zij deze angstige activiteiten doet.

Iemand die situaties vermijdt waar hij in contact komt met andere personen krijgt naast de lichamelijke klachten ook op den duur last van eenzaamheid. Maar hoe komt het nu? Het is lastig om één oorzaak te noemen, het gaat vaak om een combinatie van verschillende factoren. Erfelijkheid is vaak één van deze factoren. Ook een heftige ervaring uit het verleden kan een grote impact achter laten.

Het feestje

Maar nog belangrijker, hoe kan de sociale fobie behandeld worden? In het blog over angststoornissen kan je lezen hoe VRET (Virtual Reality Exposure Therapie) kan helpen bij een sociale fobie. Voor deze exposure therapie moeten er 360 graden video’s gemaakt worden die ondersteunen bij de bestaande behandelingen van een sociale fobie. Na brainstormsessies en gesprekken met behandelaren van de opdrachtgever Dimence is de nieuwe VR video ‘Het Feestje’ geproduceerd. Deze behandelvideo bevat verschillende oefeningen, bestaande uit keuzes, observatieoefeningen en reageren op vragen. De bedoeling is om cliënten weer te leren omgaan met situaties die nu gevoelens van paniek en angst opwekken.

Wij hebben met Dimence, acteurs en een groep enthousiaste figuranten een succesvolle draaidag gehad voor de nieuwe VR video ‘Het Feestje’. Verschillende situaties werden nagespeeld, van het kleine ‘huis’ feestje tot een groter feest en zelfs een groot tuinfeest. Het doel: mensen aan deze verschillende situaties bloot te stellen en hen te laten oefenen.

Binnenkort terug te zien in de Vrendle bibliotheek: Het Feestje.