Skip to main navigation Skip to main content

VR-therapie bij Dimence

21 October 2016

Midden in de natuur van Deventer staat Lorna Wing, één van de locaties van stichting Dimence, onderdeel van Dimence Groep. Bij Lorna Wing worden door het cluster ontwikkelingsstoornissen behandelingen, diagnostiek en consultaties aangeboden. Deze worden ingezet voor complexe problematiek op gebied van autisme spectrum stoornissen (ASS) en ADHD. Naast Lorna Wing biedt Dimence meerdere locaties aan waar je terecht kunt voor uiteenlopende behandelingen waarbij de laatste innovaties worden ingezet. De innovatieve GGZ-instelling investeert namelijk graag in nieuwe ontwikkelingen. Zo wordt digitale innovatie benut om de patiënten tijdens een behandeling zo goed mogelijk te kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan een digitaal planbord dat met een app te koppelen is aan je smartphone, online zorg en beeldbellen. Op enkele locaties is het sinds enige tijd ook mogelijk om Virtual Reality, ook wel VR genoemd, in te zetten in behandelingen.

Naast Dimence zien steeds meer organisaties in dat Virtual Reality oneindige mogelijkheden biedt. Niet alleen voor marketing, sales en communicatie, maar ook voor therapie en training. Virtual Reality opent deuren naar nieuwe manieren van behandelen. Een unieke kans dus, maar VR roept nog veel vragen op. Is het effectief in de behandeling en biedt het meerwaarde voor de patiënt? Om deze en andere vragen te beantwoorden spraken wij Gillian Huijsse, stafadviseur team onderzoek en innovatie van Dimence Groep, en Vincent van Reenen, psychiatrisch verpleegkundige van Stichting Dimence.

VR geeft je de kans om virtueel een kijkje te nemen in de echte wereld.

Stapsgewijs wennen aan angst    

Vincent van Reenen is duidelijk over de toegevoegde waarde van Virtual Reality: “VR geeft je de kans om virtueel een kijkje te nemen in de echte wereld.” Bij Vincent op de afdeling worden jongeren met ontwikkelingsstoornissen zoals autisme behandeld. “Waar wij normaal met bijvoorbeeld interpersoonlijke psychotherapie het gesprek aangaan en praten over sociale situaties, kun je door middel van VR de prikkels uit een bepaalde situatie ervaren en daarna bespreken. Zo kun je oefenen in bijvoorbeeld een fictieve supermarkt. Na deze ervaring kunnen we letterlijk zien hoe iemand fysiek reageert en kunnen we daarop inspelen.” Virtual Reality biedt dus ongekende mogelijkheden voor de geestelijke gezondheidszorg bij de behandeling van bijvoorbeeld ontwikkelingsstoornissen zoals autisme. 

Maar hoe werkt dat dan precies, zo’n behandeling met Virtual Reality? Met Virtual Reality Exposure Therapy (VRET) krijgt iemand de kans om zich stapsgewijs bloot te stellen aan datgene waar hij of zij bijvoorbeeld bang voor is. Door de geleidelijke blootstelling went diegene aan de lichamelijke gebeurtenissen van een angstaanval, waardoor de angst op den duur uitdooft.

Van angst in de bus tot paniek in de supermarkt: om op uiteenlopende angsten in te kunnen spelen is het van belang dat er een ruim aanbod met 360 graden video’s beschikbaar is voor de zorginstellingen. Dat is dan ook de reden dat Coolminds sinds 2014 druk bezig is met de ontwikkeling van de online bibliotheek Vrendle. De online bibliotheek bevat veel 360 graden videotherapieën en videotrainingen. Vrendle brengt de buitenwereld die voor een patiënt misschien heel heftig kan zijn, naar de veilige setting van een therapieruimte. Het bedrijf biedt 360 graden video’s en programma’s aan voor specialisten in de zorg. Zij kunnen met behulp van de video’s patiënten effectief begeleiden en behandelen. 

Zes teams mochten een week lang de VR-bril benutten en erover brainstormen. Innovatie begint immers bij de gebruikers.

Kennismaking met Virtual Reality

Dat Virtual Reality van toegevoegde waarde is beaamt Vincent van Reenen dus zeker. Het is echter niet eenvoudig om VR in de organisatie te introduceren. Ga je ‘van bovenaf’ verkondigen dat je VR gaat implementeren in je therapieën? Of laat je de daadwerkelijke gebruikers, de behandelaren, eerst kennismaken en brainstormen met de nieuwe techniek?

Dimence Groep koos voor dat laatste. En met succes! Gillian Huijsse licht toe: ‘‘Het begon allemaal met een experimentele tour van de VR-bril. Op diverse locaties konden medewerkers, maar ook patiënten en geïnteresseerden beleven wat VR is en wat je ermee kunt. In diverse gebouwen gaven medewerkers van Coolminds een Virtual Reality-demo. Enthousiasme alom natuurlijk.”

En wat gebeurde er toen? “Na verloop van tijd mochten zes teams een week lang de Virtual Reality opstelling benutten en over de mogelijkheden brainstormen. Dit werd gedaan in een experimentele opzet waarbij direct met de gebruikers de techniek werd verkend. Deze aanpak is vernieuwend ten opzichte van het ‘van bovenaf’ introduceren van een nieuwe techniek of behandeltoepassing. “Innovatie begint immers bij de gebruikers” aldus Vincent van Reenen en Gillian Huijsse. Als afsluiting van deze experimentele week zijn er drie teams geselecteerd die de Virtual Reality opstelling gedurende een langere periode konden gebruiken.

Gillian Huijsse heeft voor andere organisaties die Virtual Reality willen inzetten de volgende tip: “Werk zoveel mogelijk direct samen met behandelaren en patiënten. Het is een veelbelovende techniek die nog volop in ontwikkeling is. Daarom is het van belang om met elkaar en gekoppeld aan onderzoek, de techniek te verkennen. Introductie in een organisatie als ‘we gaan dit doen’, werkt niet. Het is veel beter om te luisteren naar de wensen en behoeften van gebruikers (patiënten en behandelaren). Op die manier is het misschien een langer traject, maar op de lange termijn is dat wel een stuk effectiever.”

Virtual Reality als behandeling

Ondanks dat Dimence Groep met Virtual Reality aan het experimenteren is, zijn de eerste resultaten positief: de behandelaren en enkele patiënten zijn enthousiast en zien VR écht als een mogelijkheid voor behandeling.

Het uiteindelijke doel?  Samen een betere zorgervaring creëren, zodat patiënten die hun leven laten leiden door hun angsten weer kunnen genieten van al het moois wat de wereld te bieden heeft. Jij doet toch ook mee? 

Ook gebruik maken van Vrendle?

Neem voor meer informatie over het produceren van 360 graden video’s contact met ons op!