Skip to main navigation Skip to main content

Vrendle en Jeugdhulp Friesland actief voor V(R)echtscheiding

3 February 2017

''Strijd. Vaak is dat waar ik middenin zit. Mijn ouders die zich telkens weer negatief uitlaten over elkaar terwijl ze aangeven dat ik centraal moet staan in ons uit elkaar gevallen gezin. Het is toch niet mijn schuld? Dat zij dat zeggen voelt voor mij misschien heel eventjes goed. Tot het moment dat mama mij op komt halen als ik het weekend bij papa ben geweest. Het liefst vlucht ik dan want de bui zie ik al van verre aankomen, waar zal de ruzie dit keer over gaan?''

Waar zal de ruzie dit keer over gaan?

Ouders bewust maken van de situatie

Dit zouden zomaar enkele woorden kunnen zijn uit de gedachtegang van een kind met gescheiden ouders. Bij het Kenniscentrum Kind & Echtscheiding van Jeugdhulp Friesland weten specialisten vaak precies hoe deze situatie in elkaar zit. Het is regelmatig aan Jeugdhulp Friesland de taak om ouders bewust te maken van de belangen van het kind en hoe te handelen. Door middel van rollenspellen of het kijken van video's trachten therapeuten ouders te laten voelen wat het kind doormaakt in vergelijkbare situaties. Precies daar zag Vrendle fantastische mogelijkheden op het gebied van Virtual Reality.

De kracht van Virtual Reality

Dat is precies de kracht van Virtual Reality, het onderdompelen van de kijker in een compleet ander situatie. Vrendle heeft zich samen met Jeugdhulp Friesland ingezet om een herkenbare situatie te schetsen en deze tot een Virtual Reality empathie training te vormen.  In een voor de ouders herkenbare situatie kijk je met een Virtual Reality bril door de ogen van het kind. Je ziet twee ruziĆ«nde ouders terwijl je zelf in eerste instantie compleet genegeerd wordt. Omdat je tussen het speelgoed staat en de camera op kinderhoogte is afgesteld voel je je klein, je voelt je even het kind.  Dat geeft impact, je voelt je echt even vergeten. Je voelt. Dat is wat we willen bereiken. Ouders bewust laten worden van hun eigen gedrag.

Om ze vervolgens iets mee te laten geven over hoe het ook zou kunnen is dezelfde scene omgezet naar een positieve fibe. Het conflict is er nog steeds, want die is vaak onvermijdelijk. De manier waarop er mee omgegaan kan worden voelt alleen veel prettiger omdat het kind daadwerkelijk centraal staat. De sfeer is in deze situatie veel gemoedelijker wat zorgt voor een voor het kind positievere beleving.

Kenniscentrum Kind & Echtscheiding gaat deze Virtual Reality ervaring vanaf nu inzetten als aanvulling op hun eigen werkwijze waarin ouders geholpen worden om de situatie voor alle partijen draaglijker te maken. 

Ook gebruik maken van Vrendle?

Kom met ons in contact en wij helpen jullie organisatie met het intergreren en implementeren van virtual reality. Compleet van A to Z.