Skip to main navigation Skip to main content

Wilhelmina Kinderziekenhuis geeft rondleiding in Virtual Reality

12 February 2018

Een elfjarige jongen vertelt dat hij zich van de ziekenhuisopname van zijn opa herinnerde dat er allemaal infusen en machines stonden. Hierom zag hij zelf erg op tegen zijn eigen opname op de intensive care van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Door de virtuele rondleiding kan hij nu zonder spanning rondlopen op de intensive care en daarmee alvast wennen aan de situatie. Nu heeft hij meer rust voor zijn eigen opname.

Eigenlijk durfde ik niet te gaan kijken, maar met de VR-bril op vond ik het wel cool. Ik heb gezien dat het niet zo is als bij opa.

Wanneer je als kind wordt opgenomen op de intensive care is dat natuurlijk heel erg spannend. Je weet niet goed wat je moet verwachten en ook voor ouders is dit een aangrijpende ervaring. Een rondleiding kan al heel goed helpen om de zenuwen wat te minderen. Zo weet je in welke omgeving je terecht komt en wat je kan verwachten. Helaas is een rondleiding niet altijd mogelijk omdat dit voor onrust zorgt op een afdeling waar rust juist zo waardevol is. Dit betekent echter niet dat het volledig onmogelijk is; gelukkig is er virtual reality!

In opdracht van het Wilhelmina Kinderziekenhuis is een virtual reality video geproduceerd waarmee kinderen in zes minuten kennismaken met de intensive care. Kinderen ervaren hierdoor hoe het is om wakker te worden na een operatie. Aan de hand van de video bespreken specialisten met kinderen en hun ouders wat belangrijk voor ze is en welke vragen en onzekerheden er nog zijn.

Ciska van Vulpen-van Ee, pedagogisch medewerkster bij het WKZ geeft aan dat de video ook essentieel is bij de bewustwording van alle specialisten die op de intensive care werken. Het perspectief van een kind zorgt ervoor dat je als zorgverlener ervaart hoe het kind vanuit bed naar je opkijkt. Bewustwording van je plaats en niveau bij het bed draagt bij aan een nog betere en warmere zorgverlening voor kinderen.

Virtual reality helpt niet alleen kinderen en de ouders maar ook alle betrokken specialisten vanuit het ziekenhuis. Hierdoor kan op diverse vlakken de kwaliteit van zorg worden verbeterd.

Ook een VR-rondleiding? 

Kom met ons in contact en wij helpen jullie organisatie met het intergreren en implementeren van virtual reality. Compleet van A to Z.

Neem contact op