Skip to main navigation Skip to main content

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over Virtual Reality of de werking van Vrendle? Bekijk de veelgestelde vragen of stuur ons een e-mail.

Virtual Reality

Wat is Virtual Reality?

Onder Virtual Reality verstaan we alle vormen van gesimuleerde omgevingen waarin gebruikers worden ondergedompeld in een ervaring die voor hun op dat moment levensecht is. Dit noemen we ook wel een Immersive Experience. De beelden die je binnen in een vr-bril ziet kunnen bestaan uit filmmateriaal, een 3D omgeving die door de computer word gegenereerd of een combinatie hiervan.

Waarom zou je Virtual Reality inzetten?

Virtual Reality biedt vele voordelen afhankelijk van de toepassing. Hieronder een aantal voordelen:


Therapie

  • Waardevolle aanvulling op bestaande behandelingen om situaties te oefenen die anders buiten het bereik van de behandeling zouden vallen omdat het te duur of te gevaarlijk is.
  • Angsten overwinnen in de veilige setting van de therapieruimte.
  • Overal gebruiken (online/offline).
  • De inzet van 360 graden videotherapie vergroot de effectiviteit en de efficiëntie van het zorgproces.
  • Levensechte (immersive) ervaring voor het oproepen van de gewenste behandelsituatie.

Algemeen

  • Geschikt voor opendagen, demonstraties en interne communicatie
  • Het onderwerp Virtual Reality in de zorg zorgt voor positieve publiciteit

Benieuwd naar de voordelen van Virtual Reality in jouw organisatie? Neem contact met ons op!

Waarom werkt Virtual Reality als (onderdeel van een) behandeling?

Virtual Reality werkt omdat het levensecht aanvoelt. Hierdoor worden er gewenste en ongewenste lichamelijke reacties (en emoties) opgeroepen.

Wat heb ik nodig?

Dit is natuurlijk afhankelijk van je wensen. De basisuitrusting bestaat uit een:

  • Recente, snelle PC
  • Virtual Reality bril (Oculus Rift CV1)

Neem voor de laatste specificaties contact met ons op.

Hoe lang kun je een Virtual Reality bril op hebben?

Het is verstandig het gebruik van de VR bril op te bouwen. De video’s van Vrendle lenen zich hier goed voor. Er is niet een maximum tijd vast gesteld. Wel is het vaak zo dat de ‘beginnende VR kijker’ na een half uur aan zijn of haar maximum zit. Het is namelijk een geheel nieuwe ervaring en er komt erg veel op je af in die nieuwe, virtuele wereld.

Zijn er bijwerkingen van het gebruik van Virtual Reality?

Voor mensen die voor het eerst in aanraking met Virtual Reality komen is het soms even wennen. Lichte misselijkheid en hoofdpijn zijn voorkomende symptomen. Toch is dit aanzienlijk verminderd bij de laatst generatie Virtual Reality brillen, doordat er geen beeldvertraging meer is waar te nemen.

Hoe zit het met brildragers?

Brildragers kunnen ook gewoon gebruik maken van de Virtual Reality bril. Het advies is wel om je eigen bril af te zetten wanneer je gebruikt maakt van een Virtual Reality bril.

Vrendle

Wat is Vrendle?

Vrendle is hét Virtual Reality platform voor de (Geestelijke) Gezondheidszorg, bestaande uit een community en een online bibliotheek. De online bibliotheek met 360 graden video’s wordt ingezet bij therapie en training. Vrendle biedt dus diverse video’s en programma’s voor specialisten in de zorg die cliënten middels de video’s effectief willen behandelen.

Hoe werkt het?

Samen met alle founding fathers worden de 360 graden video’s ontwikkeld voor therapie, empathie en ontspanning. De zorginstellingen delen gezamenlijk de ontwikkelkosten. De behandelvideo’s hoeven dus niet dubbel of in eigen beheer worden ontwikkeld. De diverse 360 graden video’s kunnen ingezet worden door alle aangesloten zorginstellingen. Deze hervorming in de zorg leidt dus tot kostenbesparing en een betere zorgervaring.

Content

Wie maakt de content voor in de bibliotheek?

Het advies is om de specialisten van Vrendle in te zetten voor de content creatie, of in ieder geval betrokken te houden bij het proces. Natuurlijk is het ook mogelijk dat de aangesloten organisaties zelf eigen content uploaden, mits deze voldoen aan alle technische en inhoudelijke eisen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Doordat de specialisten van Vrendle jarenlange ervaring hebben met 360 graden video, verzorgen zij voor veel projecten inspiratie, begeleiding en uitvoering op het gebied van content creatie.

Zijn er eisen verbonden aan de content creatie?

Vrendle bepaalt of de 360 graden video’s aan alle technische en inhoudelijke eisen voldoet. Wij adviseren dan ook om de specialisten van Vrendle de content creatie te laten verzorgen. Doordat de specialisten van Vrendle jarenlange ervaring hebben met 360 graden video, verzorgen zij voor veel projecten de inspiratie, begeleiding en uitvoering van de content creatie.

Neem voor meer informatie over de technische en inhoudelijke eisen contact met ons op!

Ook gebruik maken van Vrendle?

Wij helpen  met de volledige implementatie van Vrendle in uw organisatie.

Neem contact op