Angst behandelen? Dat kan met Virtual Reality!
Wat is angst?
Soms is iemand bang terwijl dat niet nodig is. De angst blijft onnodig lang en geeft erg veel last in het leven. Het kan betrekking hebben op allerlei zaken die elke dag voorkomen: angst voor insecten, angst voor tandartsen, angst voor zweten, pleinvrees, een spinnenfobie en ga zo maar door. Erfelijkheid kan een rol spelen in het ontwikkelen van een angststoornis 1. Ook is de ene persoon gevoeliger voor prikkels van buitenaf dan de ander en heeft daardoor veel meer kans om een angststoornis te ontwikkelen.
De term angststoornis is een verzamelnaam voor verschillende soorten angst. Een sociale fobie, een specifieke fobie, een paniekstoornis en een dwangstoornis vallen allemaal onder de verzamelnaam angststoornis. Er zijn ruim vierhonderd verschillende angststoornissen 2. Ongeveer 19 procent van de Nederlanders heeft ooit in zijn leven last van een angststoornis 4. Vrouwen hebben over het algemeen meer last van een angststoornis dan mannen 4. Een angststoornis kan in elke leeftijdscategorie voorkomen: kinderen, (jong) volwassenen en ook ouderen kunnen last krijgen van een angststoornis.
Hoe herken je een angststoornis?
Ben je onnodig aan het piekeren, heb je slaapproblemen, ben je vermoeid en kan je slecht tegen spanningen en onzekerheden? Dan kan het zijn dat je een angststoornis hebt 3. Een kenmerk die bijna alle mensen met een angststoornis hebben is een negatieve gedachte. Als de angst je dagelijkse leven beïnvloed is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Een angststoornis is niet iets waar je gemakkelijk over praat. Daarom is het juist belangrijk dat er over gepraat wordt. Zoek vooral geen uitvlucht in alcohol, nicotine of andere middelen maar praat er over met familie, een vertrouwenspersoon of een arts.
Tegen angststoornissen kun je medicijnen slikken, maar veel mensen willen de angst zonder medicijnen aanpakken. Gelukkig zijn er vele mogelijkheden om een angststoornis zonder medicijnen te lijf te gaan. Praten met artsen of de confrontatie met angst aangaan zijn voorbeelden van behandelingen zonder medicijnen 3. De angst onder ogen komen wordt exposure therapie genoemd 5. Exposure in vivo therapie is een confrontatietherapie die al jaren gebruikt wordt, maar tegenwoordig kan Virtual Reality gebruikt worden bij exposure therapie, dit wordt VRET genoemd.
Hoe helpt Vrendle hierbij?
Vrendle wil dat de cliënt weer van het leven kan genieten. Om de angst of fobie tegen te gaan kan het nodig zijn om jezelf bloot te stellen. Dit kan met VRET en wordt als spannend en eng ervaren, voornamelijk in het begin maar het is een zeer effectieve manier van therapie.
De cliënt wordt blootgesteld aan de fobie in een veilige ruimte bij de therapeut. Dit kan met de Virtual Reality therapieën die Vrendle aanbiedt. De gesimuleerde omgevingen laten gebruikers onderdompelen in een ervaring die op dat moment levensecht lijkt. Door de meeslepende beelden denkt de cliënt dat hij daadwerkelijk in de getoonde wereld aanwezig is. De therapeut kan de blootstelling volledig sturen en direct feedback geven. Er zijn diverse scenes en intensiteiten en zorgen dat de therapie goed aansluit op het angstniveau van de cliënt. Als het even te veel wordt kan de bril worden afgezet. Door deze therapie went de cliënt aan het angstgevoel en leert er mee omgaan waardoor de angst uiteindelijk uitdooft. Dit is één van de krachtigste technieken binnen de gedragstherapie tot nu toe.
VRET werkt drempelverlagend voor verdere exposure opdrachten. Cliënten geven aan dat de durf en zelfvertrouwen om hun angsten te ondergaan is toegenomen. Ook kan er met VRET meer geoefend worden in een kortere tijd. Vrendle heeft in de online bibliotheek talloze video’s beschikbaar gesteld, met video’s zoals angst voor de tandarts, bus of dokter. Aangesloten zorginstellingen kunnen alle video’s gebruiken voor therapieën en trainingen. Daarnaast bevat de bibliotheek van Vrendle ontspanningsvideo’s, zoals zwemmen met wilde dolfijnen, natuurvideo’s en meer 5. Veel video’s zijn multi-inzetbaar, wat voor de één een angst is kan voor een ander ontspanning zijn.
Meer informatie:
1. Eleos. (n.d.). Angststoornis. Retrieved March 16, 2017, from http://www.eleos.nl/Psychische...
2. Alle angsten en fobieën. (n.d.). Retrieved March 16, 2017, from http://www.angstlijst.nl/angst...
3. DokterDokter. (2017, January 06). Controle over angst en paniek zonder medicijnen. Retrieved March 16, 2017, from https://www.dokterdokter.nl/ge...
4. Hersenstichting. (n.d.). Angststoornissen. Retrieved March 16, 2017, from https://www.hersenstichting.nl...
5. Virtual Reality platform voor de gezondheidszorg. (n.d.). Retrieved March 16, 2017, from https://vrendle.nl/
Vond je ons blog interessant?
Ben jij zorgprofessional en wil je Virtual Reality voor de zorg beleven? Neem contact met ons op. We kijken graag samen met jou wat er mogelijk is.