28 november 2019

Een virtuele kijk op omgaan met GGZ cliënten

Maak je als begeleider van cliënten met een psychische beperking een praatje tijdens het eten? Neem je voldoende de tijd om een cliënt in te lichten als er een klusjesman langs komt? Met Virtual Reality ervaar je deze keuzes nu als cliënt in de ‘VR training cliënten bejegening’.

De VR training in productie

Samen met begeleiders en cliënten van Cosis heeft het productieteam van Vrendle een VR programma ontwikkeld om werknemers verschillende werksituaties te laten beleven. Cliënten ervaren regelmatig gedrag van begeleiders wat ze ongepast vinden. Vaak is dit onbewust gedrag en kan een kleine verandering een hele positieve uitwerking hebben. Enkele belangrijke onderwerpen die voorbijkomen zijn aandacht, betrokkenheid, de manier van aanspreken en het netwerk stimuleren. Binnen deze kaders komen allerlei herkenbare psychische problematieken voorbij. Alle onderwerpen hebben we twee keer belicht; herstel ondermijnend en herstel ondersteunend. In de herstel ondermijnende situaties ervaar je vanuit de ogen van de cliënt hoe een begeleider onjuist handelt, je hoort zelfs wat de cliënt hiervan denkt.  Vervolgens ervaar je dezelfde situatie op een herstel ondersteunende manier. Zo krijg je als behandelaar een kijkje op je eigen werk. Tegelijkertijd zitten er veel tips en gesprekstechnieken in om dergelijke situaties op een prettige manier aan te pakken. 

Acht situaties zijn uitgewerkt op basis van de HOZ (Herstel ondersteunende zorg, https://www.cosis.nu/woonstart/woonstart-visie), acht realistische situaties die we opgehaald hebben bij cliënten. Zij zijn degene die de situaties ervaren en terugkerende gedragingen van begeleiders herkennen. De scripts voor de producties zijn dan ook gevalideerd door begeleiders, cliënten en het productieteam.

Jezelf voor het eerst in virtual reality zien is een bijzondere belevenis!

Afgelopen week zijn we met alle betrokkenen samengekomen om het eindresultaat te bekijken. Voor velen een eerste kennismaking met VR en dan gelijk in zo’n herkenbare situatie. De eerste reacties zijn veelbelovend! De volgende stap is het implementeren van de VR training. Twee studenten van de studie Social Work aan de Hanzehogeschool in Groningen gaan aan de slag met het ontwikkelen van bijbehorend lesmateriaal.

Vond je ons blog interessant?

Ben jij zorgprofessional en wil je LVB beleven in VR? Neem contact met ons op. We kijken graag samen met jou wat er mogelijk is.