Vrendle maakt stappen met VR in de zorg en presenteert ‘versie 3.0’
Het in Leeuwarden gevestigde Vrendle lanceert deze week Vrendle Go, een nieuw product om Virtual Reality eenvoudig en effectief naar de psychische gezondheidszorg te brengen. Het bedrijf heeft al jaren ervaring met het inzetten en ontwikkelen van VR in de zorg, en heeft ondertussen een rijke bibliotheek met meer dan 140 trainingen opgebouwd. Deze bibliotheek is vanaf nu ook zonder tussenkomst van computers direct op een VR bril beschikbaar: Vrendle Go die nu als betaalbare en kwalitatieve on-the-go oplossing ingezet kan worden.
Jan Dirk Bijker, directeur van Vrendle: “Het idee is eenvoudig: een behandelaar heeft een draadloze VR bril met de Vrendle App waar alle behandelingen op staan en zet deze bril bij de cliënt op. Met een tablet of smartphone kan meegekeken worden met de cliënt. Er is geen actieve internetverbinding nodig om de VR video’s te bekijken. En ook geen grote computers met ingewikkelde kabels. Daarmee is het gebruik een stuk eenvoudiger geworden voor behandelaren. De Vrendle bibliotheek bevat onder andere behandelingen van een groot aantal angststoornissen, gedragstrainingen, empathietraining en ontspanning.”
VR maakt het mogelijk om exposure therapie naar de behandelkamer te halen. Cliënten kunnen snel en veilig in een, voor hun, nuttige, maar beangstigende situatie geplaatst worden. Bijker: “Tijdens het bekijken van de VR video, die als levensecht worden ervaren, kunnen vervolgens oefeningen uitgevoerd worden die hen helpt hun angst te overwinnen, of zich bijvoorbeeld communicatief beter op te stellen. Het helpt processen te versnellen en zo draagt Vrendle bij aan kortere, en dus goedkopere, behandelprogramma’s.”
Marik Gnodde trad op als projectmanager van dit voor Vrendle belangrijke doorbraak project. “Waar de oude versie nog bestond uit een dure game PC, dure VR bril en heel veel kabels wordt nu gebruik gemaakt van een draadloze bril die alles in zich heeft. Er is een Vrendle app ontwikkeld die gebaseerd is op de feedback van de oude versie. Er is gekeken naar de wensen en behoeften van behandelaren om het gebruik zo eenvoudig mogelijk te maken. De bril hoeft enkel opgeladen te worden om al te kunnen functioneren!”
Alle therapie video’s zijn door het bedrijf in-house geproduceerd in samenwerking met 30 betrokken partijen waaronder de grote zorginstellingen in Nederland en HBO’s en Universiteiten. Een mooie samenkomst van inhoudelijke en technische kennis zorgde de afgelopen jaren al voor multidisciplinaire teams die samen goede therapieën voor de Vrendle bibliotheek hebben geproduceerd. Alle bestaande content is in de nieuwe versie te vinden, met updates wordt dit in de toekomst uitgebreid.
Vond je ons blog interessant?
Ben jij zorgprofessional en wil je Virtual Reality in de zorg beleven? Neem contact met ons op. We kijken graag samen met jou wat er mogelijk is.